Επέμβαση προστάτη

Είναι πολύ πιθανό έπειτα από χειρουργική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία ή τον καρκίνο του προστάτη να παρατηρούνται προβλήματα ως προς τη στυτική λειτουργία. Αρκετοί ασθενείς παρατηρούν ότι μετά από τη συγκεκριμένη επέμβαση, αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, και ανησυχούν για τη μετέπειτα σεξουαλική τους ζωή. Ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση ριζικής προστατεκτομής για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, σχεδόν όλοι οι άνδρες θα παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία τους πρώτους μήνες μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, μέσα σε ένα χρόνο, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών παρατηρεί ουσιαστική βελτίωση. Οι νέες οδηγίες συστήνουν πρωτόκολλα αποκατάστασης της σεξουαλικής υγείας αμέσως μετά τις επεμβάσεις προστάτη και ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της πάθησης. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό για τους ασθενείς είναι ότι πρέπει το διάστημα που ακολουθεί μετά την επέμβαση θα πρέπει να διατηρήσουμε υγιή και ζωντανό τον στυτικό μηχανισμό για να μην αδρανήσει το πέος. Γι’ αυτόν λοιπόν τον λόγο, ακολουθούμε τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

 

Χειρουργικές θεραπείες καλοήθους υπερπλασίας & καρκίνου προστάτη 

Ως προς την καλοήθη υπερπλασία προστάτη, η πρώτη επιλογή θεραπείας είναι πάντα η φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα χωρίς όμως να προσφέρει οριστική θεραπεία. Χειρουργική επέμβαση συνίσταται όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή η φαρμακευτική αγωγή δεν αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη, υπάρχουν δύο διαθέσιμες τεχνικές, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος Rezūm και η διουρηθρική προστατεκτομή TURP, κατά την οποία αφαιρείται χειρουργικά μέρος του προστάτη αδένα.

Ως προς τον καρκίνο του προστάτη, η προτεινόμενη θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου. Η πιο διαδεδομένη θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση ριζικής προστατεκτομής, κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης αδένας και οι σπερματοδόχες κύστεις. Οι νέες τεχνικές με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να μειωθούν τα ποσοστά εμφάνισης επιπλοκών, ενώ παράλληλα προσφέρουν ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης. Ωστόσο, μετά από επεμβάσεις προστάτη, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν δυσκολίες ως προς τη σεξουαλική λειτουργία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, με ελάχιστα επεμβατικές ή και χειρουργικές τεχνικές που αποτελούν μέρος των πρωτόκολλων αποκατάστασης της σεξουαλικής υγείας.

 

Επεμβάσεις προστάτη & αποκατάσταση στυτικής λειτουργίας

Οι άνδρες που υποβάλλονται σε επεμβάσεις προστάτη ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν άμεσα πρωτόκολλα αποκατάστασης της στυτικής λειτουργίας.Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές που μπορούν να αποκαταστήσουν τη στυτική λειτουργία, ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν χωρίς εμπόδια τη σεξουαλική τους ζωή. Οι διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, τις ενέσεις στο πέος, τα κρουστικά κύματα και την χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.

Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία δρουν αυξάνοντας την αιμάτωση στο πέος, γεγονός που μπορεί να αποκαταστήσει την στυτική λειτουργία. Παρόμοια, οι ενδοπεϊκές ενέσεις περιλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμάκου μέσω μικρής βελόνας απευθείας στη βάση του πέους. Το φάρμακο αυτό χαλαρώνει το μυϊκό ιστό στο πέος και προκαλεί διαστολή των κύριων αρτηριών, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος στο εσωτερικό του πέους.

Τα κρουστικά κύματα αποτελούν μια πρωτοποριακή μη επεμβατική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία που έχει τη ρίζα της σε αγγειακά ζητήματα. Η θεραπεία αυτή βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου και προκαλεί νεοαγγειογένεση, επιτυγχάνοντας καλύτερη ροή αίματος προς το πέος και βελτιωμένη στυτική λειτουργία. Η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων είναι πολύ απλή και ανώδυνη. Η κεφαλή της συσκευής που παράγει κρουστικά κύματα τοποθετείται σε διάφορα σημεία στο πέος, ώστε να καλυφθούν όλα τα σημεία.

Η τελική και μόνιμη λύση αποκατάστασης της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η πεϊκή πρόθεση, η οποία τοποθετείται χειρουργικά. Οι προθέσεις αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο εάν άλλες θεραπείες δεν αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι πεϊκές προθέσεις τοποθετούνται στα σηραγγώδη σώματα του πέους κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επέμβασης. Προτιμώνται ευρέως οι προθέσεις που διογκώνονται με υγρό, οι οποίες αποτελούνται από 2 ή κυλίνδρους, μια αντλία και ένα μικρό σάκο φυσιολογικού ορού. Ο χειρουργός τοποθετεί τους κυλίνδρους στα σηραγγώδη σώματα του πέους και την αντλία στο όσχεο, ενώ ένα μικρό σακουλάκι με φυσιολογικό ορό μπορεί να τοποθετηθεί πίσω στην κοιλιά. Με το πάτημα της αντλίας από τον άνδρα διοχετεύεται νερό στους κυλίνδρους, προκαλώντας στύση. Αφού ολοκληρωθεί η σεξουαλική πράξη, ο άνδρας πατά ξανά την αντλία και το πέος έρχεται σε χάλαση.