Κρυμμένο Πέος

Κρυμμένο πέος

Το κρυμμένο πέος, που αναφέρεται επίσης και ως θαμμένο πέος, είναι μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία το πέος είναι είτε εν μέρει είτε πλήρως θαμμένο κάτω από το δέρμα ή το υποδόριο λίπος του οσχέου και της κοιλιάς. Συγκεκριμένα, είναι ο άξονας και η βάλανος του πέους που είναι κρυμμένοι και είναι συνήθως κανονικού μήκους. Αυτό προσδίδει μια εικόνα ενός πέους μικρότερου απ’ότι είναι στην πραγματικότητα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός άνδρα, επηρεάζοντας τον τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Κρυμμένο Πέος: Αίτια

Το θαμμένο πέος μπορεί να προκληθεί τόσο από συγγενείς όσο και από επίκτητους παράγοντες. Μια συγγενής αιτία μπορεί να περιλαμβάνει την ανώμαλη ανάπτυξη του άξονα του πέους. Επιπλέον, ένα μεγάλο υποηβικό επίθεμα λίπους, που περιβάλλεται από άκαμπτο ιστό, μπορεί να παγιδεύσει το πέος πίσω σε μια κρυφή θέση. Εκτός από τα συγγενή αίτια, υπάρχουν αρκετές επίκτητες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στη συγκεκριμένη πάθηση, με πιο συνηθισμένη την παχυσαρκία. Η περίσσεια λίπους στην κοιλιακή και υπερηβική περιοχή ενδέχεται να περιβάλλει τον κορμό του πέους, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι πιο μικρός από ότι πραγματικά είναι. Το κρυμμένο πέος μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί συνέπεια παθήσεων όπως ο σκληροατροφικός λειχήνας, το λεμφοίδημα των γεννητικών οργάνων ή η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα.

Αρνητικές επιπτώσεις κρυμμένου πέους

Όταν το υπερκείμενο υποηβικό κοιλιακό λίπος καλύπτει το πέος, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον που είναι δύσκολο να καθαριστεί σωστά. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, δερματικές λοιμώξεις, βλάβες του δέρματος, απόφραξη, προβλήματα ροής και ακράτειας των ούρων. Αυτό επιδεινώνεται από τα ούρα που στάζουν στο κεφάλι του πέους και στο όσχεο κατά την ούρηση. Η απόκρυψη του κανονικού μεγέθους του πέους μπορεί να οδηγήσει ταυτόχρονα και σε στυτική δυσλειτουργία, επώδυνη σεξουαλική επαφή, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αισθήματα κατάθλιψης.

Κρυμμένο Πέος: Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση ενός κρυμμένου πέους είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Σε πρώτο στάδιο συνιστάται η απώλεια βάρους. Εάν ωστόσο δεν υπάρξει ουσιαστική βελτίωση, το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική επέμβαση. Είναι σημαντικό, πριν την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής προσέγγισης, να εξεταστεί το δέρμα που περιβάλλει τον φαλλό προκειμένου να αξιολογηθεί εάν υπάρχουν χαλαρές προσκολλήσεις, άφθονο προηβικό λίπος ή ένας φιμωτικός δακτύλιος ουλώδους ιστού. Επίσης, είναι σημαντικό να εκτιμηθεί η ποσότητα του διαθέσιμου φυσιολογικού δέρματος του πέους, ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη χειρουργική προσέγγιση. Η αντιμετώπιση του θαμμένου πέους ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα του υγιούς δέρματος του πέους, του οσχέου και της κοιλιάς. Επιπλέον, η αιτιολογία του θαμμένου πέους παίζει μεγάλο ρόλο στη θεραπεία και τη χειρουργική αποκατάσταση.

Υπερηβική λιποαναρρόφηση για την αντιμετώπιση του θαμμένου πέους

Μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις για την επαναφορά ενός θαμμένου πέους είναι η υπερηβική λιποαναρρόφηση ή η λιπεκτομή. Η επέμβαση αυτή αφορά την αφαίρεση του λίπους που βρίσκεται πάνω από την ηβική περιοχή. Η υπερηβική λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται σε χειρουργική αίθουσα με τοπική ή γενική αναισθησία και δεν απαιτεί νοσηλεία. Η διαδικασία διαρκεί μία ώρα κατά μέσο όρο και προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αποκαλύπτοντας το κρυμμένο πέος.

Για να παρέχεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η χειρουργική επέμβαση θαμμένου πέους θα πρέπει να προγραμματιστεί το συντομότερο δυνατό. Καθώς ο άνδρας μεγαλώνει, η ηβική περιοχή έχει περισσότερη συσσώρευση λίπους και η συχνότητα των στύσεων μειώνεται. Αυτό συχνά προσθέτει μια πρόσθετη πρόκληση. Συχνά το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί από μόνο του. Αυτό γενικά καθιστά την υπερηβική λιποαναρρόφηση μια εξαιρετική επιλογή. Η χειρουργική επέμβαση κάνει μια βασική διαφορά στη ζωή του ασθενούς, επειδή τα προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία και την ούρηση συνήθως εξαλείφονται. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις σε συνδυασμό με την απώλεια περιττών κιλών, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της σεξουαλικής υγείας των ασθενών είναι πράγματι εντυπωσιακή. Εάν βέβαια η αιτία του θαμμένου πέους είναι η παχυσαρκία, είναι σημαντικό ο ασθενής να διατηρήσει ένα υγιές βάρος μετά την επέμβαση, ώστε να μην επανεμφανιστεί το ζήτημα.

Άλλες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης ενός κρυμμένου πέους

Άλλες χειρουργικές επιλογές επικεντρώνονται στην αναδόμηση του πέους, και περιλαμβάνουν διάφορες τεχνικές, ανάλογα με την αιτιολογία και τις επιπτώσεις της πάθησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αποκόλληση και ο χειρισμός των συνδέσμων που συνδέουν τη βάση του πέους με το ηβικό οστό, αποκαλύπτοντας το κρυμμένο πέος. Παράλληλα, μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιδιόρθωση οποιασδήποτε βλάβης του δέρματος, η οποία περιλαμβάνει είτε απομάκρυνση και αφαίρεση τμήματος του πάσχοντος δέρματος και στη συνέχεια τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος στον άξονα του πέους. Ανάλογα με την αιτιολογία, την έκταση και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, ο Ανδρολόγος στην Αθήνα Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας είναι στο πλευρό κάθε ασθενή, προτείνοντάς του την κατάλληλη χειρουργική τεχνική που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.