Play Video

Στυτική Δυσλειτουργία

Ο Ανδρολόγος στην Αθήνα Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας ειδικεύεται στην θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με πάνω από 10 χρόνια εμπειρία, έχοντας αναλάβει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ασθενών με απόλυτη επιτυχία. Ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες και άκρως αποτελεσματικές μεθόδους ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας δίνει έμφαση στην απόλυτη εξατομίκευση της θεραπείας του ασθενή για τη στυτική δυσλειτουργία μετά από μια ενδελεχή μελέτη ιστορικού και εξετάσεων. 

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η επίμονη ή επαναλαμβανόμενη αδυναμία του άνδρα να επιτύχει στύση ή να τη διατηρήσει για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να επιτευχθεί διείσδυση ή να ολοκληρωθεί η σεξουαλική πράξη. Μερικοί άνδρες δεν μπορούν να επιτύχουν την επιθυμητή στύση για σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά παρατηρούν ότι ξυπνούν ακόμα με στύση. Αν και η προχωρημένη ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου, η συγκεκριμένη κατάσταση από μόνη της δεν αποτελεί αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Τα προβλήματα στύσης είναι πιο συχνά στους ηλικιωμένους άνδρες, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τους άνδρες σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 άνδρες θα εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία σε κάποια φάση της ζωής του.

Στυτική δυσλειτουργία: Αιτίες

Η στύση του πέους είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλουχίας γεγονότων που περιλαμβάνουν νεύρα, αρτηρίες, φλέβες και στυτικούς ιστούς του πέους. Η ψυχολογική κατάσταση ενός άνδρα και τα συναισθήματά του για τη σχέση/ τους συντρόφους του έχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στη στύση του πέους. Προβλήματα με οποιοδήποτε από αυτά τα συστήματα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία επίτευξης και διατήρησης στύσης.

στυτική δυσλειτουργία


Πιο συγκεκριμένα, οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στύσης είναι:
 • Παθήσεις όπως διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις
 • Κακή ροή αίματος στα αγγεία του πέους
 • Ψυχολογικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το άγχος
 • Νευρολογικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η νόσος του Πάρκινσον
 • Παθήσεις που επηρεάζουν το πέος όπως η νόσος Peyronie (Περονί)
 • Φάρμακα, όπως αυτά που λαμβάνονται για την αρτηριακή πίεση, αντικαταθλιπτικά, ορμονικά σκευάσματα και μια ποικιλία άλλων φαρμάκων
 • Ορμονολογικές διαταραχές όπως τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και οι παθήσεις του θυρεοειδούς
 • Βλάβη των νεύρων από χειρουργική επέμβαση της πυέλου ή ακτινοβολία (π.χ. θεραπεία καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης ή του ορθού) ή από καταστάσεις που είναι γνωστό ότι οδηγούν σε νευροπάθεια (π.χ. HIV, διαβήτης)
 • Χρήση νικοτίνης ή αλκοόλ
 • Παχυσαρκία
 • Σύγκρουση με τον/τους σεξουαλικούς συντρόφους ή η απουσία συντρόφου
 • Επαναλαμβανόμενα συναισθήματα αμφιβολίας και αποτυχίας ή αρνητικής επικοινωνίας που ενισχύουν τα προβλήματα στύσης
 • Τραυματισμός σπονδυλικής στήλης
 • Στρες, φόβος, άγχος ή θυμός
 • Μη ρεαλιστικές σεξουαλικές προσδοκίες
 

Ψυχολογικές επιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας

Το σεξ απαιτεί την αρμονική συνεργασία ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα. Συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα σχέσεων μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη στυτική δυσλειτουργία. Μερικά συναισθηματικά ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι η κατάθλιψη, η ανησυχία, οι τσακωμοί με το σύντροφο, το άγχος στο σπίτι ή στη δουλειά, ή η ανησυχία για τις σεξουαλικές επιδόσεις.

Διάγνωση καταστάσεων που συμβάλλουν στα προβλήματα στύσης

Η εύρεση της αιτίας της στυτικής δυσλειτουργίας βοηθά καθοριστικά στη διαμόρφωση των θεραπευτικών επιλογών. Η διάγνωση του παθολογικού αιτίου πίσω από τα προβλήματα στύσης μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και να προλάβει επικίνδυνες για την υγεία του πάσχοντα καταστάσεις. Η πραγματοποίηση διαγνωστικού ελέγχου για τον προσδιορισμό της αιτίας και της έκτασης της στυτικής δυσλειτουργίας, προσφέρει, εκτός από την εφαρμογή ενός ξεκάθαρου πλάνου θεραπείας, και την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη ανεύρεση παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η διαδικασία για τη διάγνωση του συγκεκριμένου προβλήματος περιλαμβάνει τη λήψη του ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού, ώστε να εξακριβωθεί η χρονική στιγμή, ο τρόπος και οι συνθήκες που προέκυψε η πάθηση. Έπειτα ακολουθεί κλινική εξέταση, ιδίως των έξω γεννητικών οργάνων και του προστάτη, και triplex πέους με πρόκληση στύσης. Σημαντικός είναι επίσης ο εργαστηριακός έλεγχος για ορμονικές δυσλειτουργίες, που περιλαμβάνει τον έλεγχο τεστοστερόνης και προλακτίνης. Εάν το ιατρικό ιστορικό και το πόρισμα των παραπάνω εξετάσεων το κρίνει απαραίτητο, πραγματοποιούνται πρόσθετες εξετάσεις όπως απεικονιστικές και βιοχημικές εξετάσεις του προστάτη, καρδιολογικός έλεγχος καρδιάς, εξετάσεις που αφορούν τα αγγεία όπως απεικονιστικός έλεγχος και triplex, ενώ μπορεί να χρειαστεί και εξειδικευμένος ενδοκρινολογικός έλεγχος.

Στυτική δυσλειτουργία: Θεραπεία

Η θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης και τις επιθυμίες και τις προσδοκίες του άνδρα. Ευτυχώς, υπάρχει πλήθος διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών που μπορούν να προσφέρουν οριστική λύση στο ενοχλητικό αυτό ζήτημα. Στόχος της θεραπευτικής προσέγγισης που εφαρμόζεται είναι η πλήρης απαλλαγή του άνδρα από το συγκεκριμένο ζήτημα και η επιστροφή του σε μια φυσιολογική κι ευχάριστη σεξουαλική ζωή.
Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα, όπως οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης.
 • Ενδοπεϊκές ενέσεις.
 • Κρουστικά κύματα:

Μια θεραπεία που αντιπροσωπεύει ό,τι πιο καινοτόμο στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η θεραπευτική αυτή μέθοδος αξιοποιεί τη μεταφορά ενέργειας με τη μορφή των κρουστικών κυμάτων. Η ενεργειακή αυτή ετάδοση ενεργοποιεί τη νεοαγγειογέννεση, δηλαδή ένα μηχανισμό ο οποίος πυροδοτεί την παραγωγή αυξητικών παραγόντων και τη δημιουργία νέων αγγείων, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρωταρχική αιτία της πάθησης.

 • Πεϊκή Πρόθεση:

Η τελική και οριστική λύση στα προβλήματα στύσης. Μάλιστα, ορισμένοι ασθενείς που δε μπορούν ή δε θέλουν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή επιλέγουν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση. Η επέμβαση περιλαμβάνει την τοποθέτηση δύο κυλίνδρων από ειδικό συνθετικό υλικό στο εσωτερικό των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, δηλαδή των κυλίνδρων που γεμίζουν με αίμα κατά τη διάρκεια της στύσης.

Play Video