Ακράτεια Ούρων & Αντιμετώπιση
Η ακράτεια ούρων είναι η απώλεια της ικανότητας ρύθμισης της ούρησης. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά σύμπτωμα ενός προβλήματος με το ουροποιητικό σύστημα του άνδρα. Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικιωμένους παρά σε νεαρούς άνδρες, αλλά δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται μερικές φορές σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη. Εμφανίζεται επειδή μέρος του μηχανισμού της εγκράτειας μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί για την αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Εάν η αδυναμία ελέγχου της
ουροδόχου κύστης δημιουργεί επίμονα προβλήματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς ότι υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων μετά από χειρουργική επέμβαση στον προστάτη.
Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση ακράτειας ούρων μετά από επέμβαση στον προστάτη αποτελεί μια δυσάρεστη, αλλά στην πλειοψηφία της σπάνια επιπλοκή. Η κατάσταση αυτή προκύπτει σπανιότερα μετά από επέμβαση για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη. Ωστόσο, μετά από ριζική αφαίρεση του αδένα έπειτα από διάγνωση κακοήθους νόσου, η ακράτεια ούρων είναι αισθητά συχνότερη. Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχία σε αρκετούς ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή ως προς τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης μετεγχειρητικά. Δε χρειάζεται ανησυχία ωστόσο, καθώς διαθέτουμε στη φαρέτρα μας αρκετές διαθέσιμες επιλογές για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική και χωρίς εμπόδια καθημερινότητα.
Αντιμετώπιση ακράτειας ούρων με συντηρητικές μεθόδους
Η αποκατάσταση της εγκράτειας ούρων μετά από
επέμβαση αποκατάστασης σε παθήσεις προστάτη με συντηρητικές μεθόδους περιλαμβάνει την έγχυση ειδικών ουσιών στον αυχένα της ουροδόχου κύστης. Η αντιμετώπιση με ενέσιμη θεραπεία πραγματοποιείται με την έγχυση ουσιών όπως το κολλαγόνο στην περιοχή του σφιγκτήρα προκειμένου να συνδράμει στη διατήρηση του κλεισίματος του στομίου της ουρήθρας και της κύστης, προλαμβάνοντας και αποτρέποντας μικρής έκτασης διαρροές. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος μπορεί να μην προσφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να επαναληφθούν οι εγχύσεις ώστε να διατηρηθεί η εγκράτεια. Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, υπάρχουν δύο κύριες χειρουργικές επιλογές που είναι διαθέσιμες στους άνδρες για τη αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, η τοποθέτηση ταινίας διόρθωσης ακράτειας και τεχνητού ουρηθρικού σφιγκτήρα.
Ειδική ταινία εγκράτειας
Η πρώτη χειρουργική επιλογή για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικής ταινίας για τη διόρθωση της ακράτειας, η οποία προσφέρει υποστήριξη στην ουρήθρα και ενδείκνυται σε περιπτώσεις ήπιας έως μέτριας έκτασης ακράτειας ούρων. Μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος εφαρμόζεται για την τοποθέτηση της ταινίας, η οποία μέσω τριών μικρών τομών εφαρμόζεται γύρω από την ουρήθρα για να την ανασηκώσει ξανά σε κανονική θέση και να ασκήσει πίεση για καλύτερη εγκράτεια ούρων. Η ταινία διαθέτει μικρό μέγεθος και είναι κατασκευασμένη από ειδικό συνθετικό πλέγμα, προσφέροντας άμεσο έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Οι περισσότεροι άνδρες που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση παρουσιάζουν εγκράτεια αμέσως μετά και μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους μετά από λίγες μόνο ημέρες. Η συγκεκριμένη χειρουργική επιλογή είναι αρκετά απλή και σύντομη, αποτελεί μόνιμη λύση στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο για μία μόνο ημέρα και χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Τοποθέτηση τεχνητού ουρηθρικού σφιγκτήρα
Η χειρουργική τοποθέτηση τεχνητού ουρηθρικού σφιγκτήρα αποτελεί την πλέον αποτελεσματική λύση σε ασθενείς που παρουσιάζουν μέτρια έως σοβαρή ακράτεια ούρων μετά από επέμβαση ολικής αφαίρεσης του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης. Η επέμβαση περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ειδικού εμφυτεύματος, το οποίο λειτουργεί παρόμοια με τον υγιή σφιγκτήρα. Ο τεχνητός σφιγκτήρας αποτελείται από 3 μέρη, έναν διαστελλόμενο αεροθάλαμο, που τοποθετείται γύρω από την ουρήθρα, ένα μπαλόνι, το οποίο τοποθετείται κάτω από τους κοιλιακούς μυς πίσω από το οστό της πυέλου, και μια αντλία, η οποία εμφυτεύεται στο εσωτερικό του οσχέου. Το μπαλόνι, το οποίο γεμίζει με υγρό, βοηθά στη διαστολή του αεροθαλάμου, ώστε να κλείνει η ουρήθρα σας και να σταματά τη ροή ή τη διαρροή ούρων. Η αντλία προκαλεί συστολή του αεροθαλάμου ώστε να μπορέσει να ουρήσει. Ο αεροθάλαμος διαστέλλεται ξανά με αυτόματο τρόπο, επιτρέποντας την εγκράτεια, ώστε οι παθήσεις του προστάτη να μη δημιουργούν πια πρόβλημα. Ο
Ανδρολόγος στην Αθήνα Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας παρέχει εξειδικευμένη θεραπεία για την ακράτεια ούρων μετά από ριζική προστατεκτομή, προσαρμόζοντας το σχέδιο αντιμετώπισης στις μοναδικές ανάγκες κάθε ασθενούς.