Play Video

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου στον άνδρα, ο οποίος ωστόσο με τη σωστή πρόληψη και την κατάλληλη, έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να θεραπευθεί. Αυτό καθιστά πολύ σημαντικό να συμπεριλαμβάνονται οι προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του προστάτη ως αναπόσπαστο στοιχείο της ετήσιας φυσικής εξέτασης καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν.

Η προτεινόμενη θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου. Η πιο διαδεδομένη θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση ριζικής προστατεκτομής, κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης αδένας και κάποιοι κοντινοί ιστοί. Οι νέες τεχνικές με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να μειωθούν τα ποσοστά εμφάνισης επιπλοκών, ενώ παράλληλα προσφέρουν ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης.

Παρ’όλα αυτά, η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές επιλογές, είτε ελάχιστα επεμβατικές είτε χειρουργικές, που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Καρκίνος προστάτη και αποκατάσταση της σεξουαλικής υγείας

Είναι πολύ πιθανό έπειτα από χειρουργική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη να παρατηρούνται προβλήματα ως προς τον έλεγχο της ούρησης και τη στυτική λειτουργία. Αρκετοί ασθενείς παρατηρούν ότι μετά από τη συγκεκριμένη επέμβαση, αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, και ανησυχούν για τη μετέπειτα σεξουαλική τους ζωή. Ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση ριζικής προστατεκτομής, σχεδόν όλοι οι άνδρες θα παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία τους πρώτους μήνες μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, μέσα σε ένα χρόνο, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών παρατηρεί ουσιαστική βελτίωση. Οι νέες οδηγίες συστήνουν πρωτόκολλα αποκατάστασης της σεξουαλικής υγείας αμέσως μετά την επέμβαση και ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της πάθησης.

Ο λόγος για τον οποίο η ριζική προστατεκτομή εγκυμονεί τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας είναι ότι δύο μικροσκοπικά σηραγγώδη νεύρα βρίσκονται κατά μήκος των πλευρών του προστάτη. Κανονικά, αυτά μεταφέρουν σήματα στο πέος να γεμίσει με αίμα και να επιτευχθεί στύση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί το ένα ή και τα δύο νεύρα εάν είναι πολύ κοντά στον όγκο. Επίσης, ακόμη και αν δεν αφαιρεθούν τα νεύρα, μπορεί να υποστούν βλάβη κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μερικοί άνδρες θα ανακτήσουν την στυτική τους λειτουργία. Αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει από 3 μήνες έως 3 χρόνια, ωστόσο μπορεί να μην επανέλθει ποτέ στο φυσιολογικό. Σε περίπτωση που η απώλεια της στυτικής λειτουργίας επιμένει μετά τη χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες λύσεις, είτε ελάχιστα επεμβατικές, είτε χειρουργικές. Οι διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, τις ενέσεις στο πέος, τα κρουστικά κύματα και την χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης.

Φαρμακευτική αγωγή

Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία δρουν αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο πέος, γεγονός που μπορεί να αποκαταστήσει την ικανότητα στύσης εφόσον συνδυαστούν με τη σεξουαλική διέγερση. Η φαρμακευτική αγωγή είναι η πρώτη επιλογή που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ασθενών που εκδηλώνουν προβλήματα στυτικής λειτουργίας μετά από επέμβαση για παθήσεις προστάτη. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες θεραπευτικές επιλογές, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας επίτευξης στύσης.

Ενδοπεϊκές ενέσεις

Οι ενδοπεϊκές ενέσεις περιλαμβάνουν την έγχυση φαρμάκου μέσω μικρής βελόνας απευθείας στο πέος. Το φάρμακο εγχύεται στη βάση του πέους και λειτουργεί αρκετά γρήγορα, προκαλώντας χαλάρωση του μυϊκού ιστού στο πέος και διαστέλλοντας τις κύριες αρτηρίες, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος στο εσωτερικό του πέους. Αυτή η επιλογή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη στύσης, και είναι ως επί το πλείστον ανώδυνη. Γενικότερα, όσο περισσότερη ροή αίματος υπάρχει κατά μήκος του πέους μετά από μια ριζική προστατεκτομή, είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με ένεση φαρμακολογικού παράγοντα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάκτησης της στυτικής λειτουργίας.

Καρκίνος Προστάτη

Κρουστικά κύματα

Τα κρουστικά κύματα αποτελούν μια σύγχρονη, πρωτοποριακή μορφή θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας με αγγειακή αιτιολογία. Η εφαρμογή στο πέος χαμηλής έντασης κρουστικών κυμάτων μέσω ειδικής συσκευής που εφαρμόζεται στο πέος. Η συσκευή αυτή παραγωγής κρουστικών κυμάτων προκαλεί επαναγγείωση του πέους, ενισχύοντας τη ροή αίματος προς το πέος. Η θεραπεία αυτή αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τη ρίζα του, δηλαδή την ελάττωση της της ροής του αίματος προς τα σηραγγώδη σώματα του πέους. Με τη χρήση ειδικής κεφαλής που τοποθετείται πάνω στο δέρμα του πέους, μεταδίδονται με τρόπο μη επεμβατικό σε 5 συγκεκριμένες περιοχές του πέους και του περινέου τα κρουστικά κύματα. Η θεραπεία είναι σύντομη, ανώδυνη κι εξαιρετικά αποτελεσματική. Ακόμη κι αν εκδηλωθούν ξανά προβλήματα σχετικά με τη στυτική λειτουργία, μπορεί να γίνει επανάληψη της θεραπείας, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών.

Τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης

Σε περίπτωση που οι συντηρητικές και μη επεμβατικές μέθοδοι δεν αποκαταστήσουν τη στυτική λειτουργία, η πεϊκή πρόθεση προσφέρει την οριστική λύση. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χειρουργική τοποθέτηση μιας ειδικής συσκευής στο εσωτερικό των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, η οποία προκαλεί την επίτευξη στύσης με μηχανικό τρόπο, όταν το επιθυμεί ο άνδρας. Η στύση που προκαλείται με την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης διατηρείται χωρίς κανένα πρόβλημα για όσο χρόνο επιθυμεί ο ασθενής, ακόμα και αφού πραγματοποιηθεί εκσπερμάτιση. Τόσο η εκσπερμάτιση όσο και ο οργασμός δεν επηρεάζονται καθόλου με την τοποθέτηση της συγκεκριμένης συσκευής, και ο άνδρας μπορεί να απολαύσει τη σεξουαλική του ζωή χωρίς κανένα πλέον εμπόδιο, με τις παθήσεις που αφορούν τον προστάτη να ανήκουν πλέον στο παρελθόν.