Play Video

Πεϊκή Πρόθεση

Ο Ανδρολόγος στην Αθήνα Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας είναι ένας από τους πλέον κατάλληλους ιατρούς για να τοποθετήσει πεϊκή πρόθεση, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία και μεγάλο αριθμό πετυχημένων χειρουργείων. Ο Δρ. Φλιάτουρας είναι εκπαιδευτής τοποθέτησης πεϊκής πρόθεσης στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, διδάσκοντας σε ιατρούς όλες τις μεθόδους ώστε το συγκεκριμένο χειρουργείο να στεφθεί από επιτυχία, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Σε περίπτωση που η στυτική λειτουργία δεν αποκαθίσταται, παρά τις μη επεμβατικές θεραπείες που έχουν εφαρμοστεί, η τελική λύση είναι χειρουργική. Σε ασθενείς που επιδεικνύουν αποτυχία ανταπόκρισης σε όλους τους τύπους μη επεμβατικών θεραπειών, όπως είναι η φαρμακευτική αγωγή ή οι ενδοπεϊκές ενέσεις, προτείνεται η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Η θεραπεία με πεϊκή πρόθεση, η οποία τοποθετείται χειρουργικά, αποτελεί μια επαναστατική μέθοδο για την οριστική αποκατάσταση της στύσης και της ποιότητας της σεξουαλικής ζωής του ασθενούς. Επιπλέον, η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικά ωφέλιμη θεραπευτική επιλογή για την κάμψη του πέους (νόσος Peyronie). Άτομα με ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή για τη θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου αποτελούν επίσης εξαιρετικούς υποψήφιους τοποθέτησης πεϊκής πρόθεσης, ώστε να αποκαταστήσουν τη στυτική τους λειτουργία.

Πώς λειτουργεί η πεϊκή πρόθεση;

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η λειτουργία της πεϊκής πρόθεσης, είναι σημαντικό να κατανοηθεί η ανατομία του πέους. Το πέος περιλαμβάνει ένα επίμηκες σώμα κυλινδρικού σχήματος, που παρουσιάζει διόγκωση και σκλήρυνση όταν επιτυγχάνεται στύση και μια κεφαλή που ονομάζεται βάλανος, η οποία διογκώνεται επίσης κατά τη στύση. Το κεντρικό σώμα του πέους αποτελείται από τρία διαμερίσματα κυλινδρικής μορφής, τα δύο σηραγγώδη σώματα, που εντοπίζονται προς τα πάνω και έξω, και το κεντρικό σώμα της ουρήθρας, το οποίο διαθέτει σπογγώδη σύσταση. Όταν επιτυγχάνεται στύση, τα δύο σηραγγώδη σώματα τροφοδοτούνται με αίμα μέσω των αγγείων το οποίο έπειτα παγιδεύεται, με αποτέλεσμα να φουσκώνουν και να γίνονται σκληρά.

Η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης περιλαμβάνει την τοποθέτηση στο εσωτερικό των σηραγγωδών σωμάτων δύο κυλίνδρων κατασκευασμένων από ειδικό συνθετικό υλικό. Οι κύλινδροι αυτοί μπορεί να είναι ημιάκαμπτοι, οπότε και η στύση πραγματοποιείται αφού το άτομο τοποθετεί το πέος με ανοδική κατεύθυνση. Όταν τελειώσει η σεξουαλική πράξη, μπορεί να κατευθύνει το πέος προς τα κάτω. Ωστόσο, το γεγονός ότι το πέος είναι συνεχώς διογκωμένο μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην καθημερινότητα του ασθενούς, προκαλώντας αισθήματα ντροπής.

Εναλλακτικά, μπορούν να τοποθετηθούν κύλινδροι οι οποίοι γεμίζουν με υγρό, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση μιας αντλίας που τοποθετείται στο όσχεο, πίσω από τους όρχεις. Ασκώντας πίεση στην αντλία, ο ασθενής επιτρέπει τη μεταφορά του υγρού από τη δεξαμενή στους κυλίνδρους, επιτυγχάνοντας αυτόματα στύση, η οποία είναι διατηρητέα για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί ο άνδρας. Αυτή η πρόθεση μιμείται περισσότερο την κανονική στύση. Όταν λήξει ο οργασμός, με την άσκηση πίεσης στη βαλβίδα επιτυγχάνεται η επιστροφή του υγρού στη δεξαμενή, επαναφέροντας το πέος σε χάλαση. Οι διογκούμενες προθέσεις διευκολύνουν σημαντικά τον ασθενή, καθώς του επιτρέπουν να τις φουσκώνει όταν επιθυμεί να πραγματοποιήσει σεξουαλική δραστηριότητα και να τις ξεφουσκώνει όταν τελειώσει η πράξη. Επίσης, προσφέρουν μια εξαιρετικά φυσική εικόνα στο πέος κατά τη διαδικασία της στύσης και της χάλασης, που πλησιάζει σε μεγάλο βαθμό το φυσιολογικό.

πεϊκή πρόθεση

Διαδικασία χειρουργικής τοποθέτησης πεϊκής πρόθεσης

Για να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο, χορηγείται γενική αναισθησία και ισχυρά αντιβιοτικά. Πριν την επέμβαση πραγματοποιείται τοποθέτηση ουροκαθετήρα. Ο χειρουργός κάνει μια τομή στη βάση του πέους ή ακριβώς κάτω από τη βάλανο, με σκοπό την προσπέλαση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους. Με τη χρήση ειδικών εργαλείων διαστέλλει την περιοχή ώστε να γίνει καταστροφή του στυτικού ιστού των σηραγγωδών σωμάτων. Αυτό συμβαίνει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για την τοποθέτηση της πρόθεσης. Πραγματοποιούνται οι κατάλληλες και ακριβείς μετρήσεις ώστε να γίνει η επιλογή του κατάλληλου μήκους της πρόθεσης, ενώ η πεϊκή πρόθεση είναι εμβαπτισμένη σε αντιβιοτικά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Εάν ο ασθενής έχει επιλέξει πεϊκή πρόθεση που λειτουργεί με αντλία, γίνεται τοποθέτηση της αντλίας μέσα στο όσχεο, η δεξαμενή τοποθετείται στη βουβωνική χώρα, στο χώρο που βρίσκεται οπίσθια των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ η βαλβίδα ενεργοποίησης εγκαθίσταται στο όσχεο μπροστά από τους όρχεις. Ο χειρουργός ελέγχει σχολαστικά τη λειτουργικότητα του ενθέματος όσο διαρκεί το χειρουργείο.

Ωστόσο, ο ασθενής δεν πρέπει να τη θέσει σε λειτουργία παρά μόνο όταν έχει αναρρώσει πλήρως, και πιο συγκεκριμένα αν δεν παρέλθουν 15 ημέρες περίπου από την επέμβαση. Η διαδικασία διαρκεί γενικά 45 έως 90 λεπτά, αλλά οι χειρουργικοί χρόνοι μπορεί να ποικίλλουν. Η επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι πραγματοποιείται την ίδια ή την επόμενη ημέρα του χειρουργείου. Συνιστάται η αποφυγή της έντονης σωματικής δραστηριότητας μέχρι να περάσουν 4-6 εβδομάδες.

Πεϊκή Πρόθεση: Πλεονεκτήματα

Το κυριότερο πλεονέκτημα που εξασφαλίζει η πεϊκή πρόθεση είναι η οριστική αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας, προσφέροντας παράλληλα ένα εξαιρετικό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Η σεξουαλική επαφή μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί χωρίς εμπόδια, αυτόματα, σε οποιοδήποτε μέρος και για όση χρονική διάρκεια χρειάζεται. Η πρόθεση δεν ενοχλεί τον ασθενή, και δεν είναι ορατή. Η τοποθέτηση της πρόθεσης δεν ασκεί κανένα εμπόδιο στην σεξουαλική επιθυμία, ούτε επηρεάζει καταστάσεις όπως η εκσπερμάτιση και ο οργασμός. Μάλιστα, η εκσπερμάτιση και ο οργασμός όχι μόνο δεν επηρεάζονται, αλλά αντιθέτως παρουσιάζουν βελτίωση, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ανδρών συνειδητοποιεί ότι μπορεί πλέον να ελέγξει αποτελεσματικότερα την εκσπερμάτισή του.