Η πρόωρη εκσπερμάτωση (ΠΕ) είναι μια κοινή σεξουαλική διαταραχή που επηρεάζει σημαντικό ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα. Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται όταν χρειάζεται ένα ασυνήθιστα σύντομο χρονικό διάστημα για να εκσπερματώσει ένας άνδρας κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως λιγότερο από ένα λεπτό από την έναρξη της διείσδυσης. Η εκσπερμάτιση μπορεί να προκύψει μάλιστα πριν καν ξεκινήσει η σεξουαλική πράξη χωρίς να το επιθυμεί ο άνδρας, προκαλώντας έντονη δυσφορία τόσο για τον ίδιο όσο και για την/τον σύντροφό του. Ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εκδήλωση και την διαρκή εμφάνιση της πρόωρης εκσπερμάτισης, συχνά είναι στενά συνυφασμένη με την ψυχική – ψυχολογική υγεία ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ άγχους και πρόωρης εσκπερμάτισης. Το άγχος μπορεί να αποτελέσει κυρίαρχο παράγοντα ώστε να εκδηλωθεί και να επιμείνει η γρήγορη εκσπερμάτιση, διαιωνίζοντας αυτόν τον φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων.
Πώς σχετίζεται το άγχος με τη γρήγορη εκσπερμάτιση
Το άγχος μπορεί να συμβάλει στη γρήγορη εσκπερμάτιση, και η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβάλει στο άγχος, προάγοντας μερικές φορές το σχηματισμό ενός φαύλου κύκλου. Ένας από τους κύριους τρόπους που εκδηλώνεται αυτός ο κύκλος είναι μέσω του άγχους απόδοσης. Όταν ένα άτομο ανησυχεί για τη σεξουαλική του απόδοση ή την αμφισβητεί, μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη αρκετών δυσάρεστων συναισθημάτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατάσταση διέγερσης και κατά συνέπεια σε πρόωρη εκσπερμάτιση. Παράλληλα, όσο περισσότερο ένα άτομο ανησυχεί για την πρόωρη εκσπερμάτιση, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί – συμβάλλοντας και πάλι στη διαιώνιση αυτού του φαύλου κύκλου που προαναφέρθηκε.
Επιπλέον, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά μοτίβα σκέψης που διαιωνίζουν τη γρήγορη εκσπερμάτωση. Οι ανησυχίες σχετικά με τη μη ικανοποίηση του συντρόφου ή το αίσθημα ανεπάρκειας ή ελλιπούς απόδοσης στο σεξ μπορεί να αυξήσουν το στρες και το άγχος, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον άνδρα να καταφέρει να ελέγξει εν τέλει την εκσπερμάτιση.
Νευροβιολογικοί μηχανισμοί
Οι νευροβιολογικές βάσεις του άγχους και της πρόωρης εκσπερμάτωσης περιλαμβάνουν περίπλοκες αλληλεπιδράσεις εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το στρες ενεργοποιεί τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, οδηγώντας σε αυξημένη απελευθέρωση κορτιζόλης. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσουν τα συστήματα νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη σεξουαλική λειτουργία, επηρεάζοντας δυνητικά τον έλεγχο της εκσπερμάτωσης.
Άγχος και σωματικές εκδηλώσεις που διαιωνίζουν τη γρήγορη εκσπερμάτιση
Σε σωματικό επίπεδο, το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί ως σωματική ένταση. Όταν ένα άτομο είναι ανήσυχο, μπορεί να προκαλέσει ακούσιες συσπάσεις στους μύες του πυελικού εδάφους, οι οποίοι εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία της εκσπερμάτισης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει εν τέλει σε γρήγορη ή αλλιώς πρόωρη εκσπερμάτιση. Τέλος, οι περισπασμοί και οι ενοχλητικές σκέψεις που προκαλούνται από το άγχος μπορεί να κάνουν δύσκολη την εστίαση στη στιγμή του σεξ και την απόλαυση ολόκληρης της σεξουαλικής πράξης. Αυτή η έλλειψη εστίασης μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη εκσπερμάτιση, καθώς το άτομο δεν είναι πλήρως συντονισμένο με τις αντιδράσεις του σώματός του.
Στρατηγικές διαχείρισης του άγχους
Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της δυσάρεστης αυτής κατάστασης. Πρώτον, η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τον/την σύντροφο σχετικά με τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας για το τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έως την εκσπερμάτιση είναι ζωτικής σημασίας. Η υποστήριξη και η κατανόηση των συντρόφων μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο χαλαρού σεξουαλικού περιβάλλοντος. Τέλος, η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης όπως οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορεί επίσης να βοηθήσει κάποιον να διαχειριστεί το άγχος και να προωθήσει τον καλύτερο έλεγχο της εκσπερμάτωσης.
Τελικά, εάν το άγχος επηρεάζει σημαντικά τη ζωή και τις σεξουαλικές σας επιδόσεις, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια τόσο από έναν ειδικό ψυχικής υγείας για την ανεύρεση εργαλείων και στρατηγικών αντιμετώπισης για τη διαχείριση του άγχους, αλλά και από εξειδικευμένο ανδρολόγο. Ένας εξειδικευμένος ανδρολόγος μπορεί να διερευνήσει περαιτέρω τα αίτια πίσω από τη γρήγορη εκσπερμάτιση και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης. Ο Ανδρολόγος στην Αθήνα Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας είναι στη διάθεσή σας ώστε να σας βοηθήσει να δώσετε τέλος στην πρόωρη εκσπερμάτιση!