Κάπνισμα και σεξουαλική δυσλειτουργία

Τα τσιγάρα περιέχουν περίπου 600 συστατικά και δημιουργούν χιλιάδες χημικές ουσίες όταν καίγονται, αρκετές από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Μέχρι στιγμής, δεν είναι μυστικό ότι το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος τσιγάρων και των σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ίσως λιγότερο γνωστή είναι η επίδραση που μπορεί να έχει το κάπνισμα στη σεξουαλική λειτουργία ενός ατόμου. Το κάπνισμα μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία, ενώ ευθύνεται σημαντικά για τη γυναικεία και την ανδρική υπογονιμότητα.

 

Κάπνισμα και Στυτική Δυσλειτουργία

Το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για προβλήματα στύσης. Ο μηχανισμός της στύσης απαιτεί καλή ροή αίματος στο πέος, με αποτέλεσμα οι άνδρες που καπνίζουν να είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν στυτική δυσλειτουργία. Αυτό συμβαίνει, καθώς το κάπνισμα μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία του πέους. Επιπλέον, όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Καθώς η πλειοψηφία των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας είναι αγγειακής προέλευσης, η επίδραση του καπνίσματος στα αιμοφόρα αγγεία επηρεάζει σημαντικά τη δυνατότητα τόσο της επίτευξης, αλλά και της διατήρησης της στύσης για επαρκές χρονικό διάστημα ώστε να ολοκληρωθεί η σεξουαλική επαφή. Τόσο το κάπνισμα όσο και η στυτική δυσλειτουργία έχουν συχνά, συσχετιστεί με τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Η πλάκα εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσω των αγγείων, προκαλώντας μια σειρά από κυκλοφορικά προβλήματα σε όλο το σώμα. Παράδειγμα ενός κυκλοφοριακού προβλήματος είναι η στυτική δυσλειτουργία. Ευτυχώς, η στυτική λειτουργία μπορεί να βελτιωθεί όταν ένα άτομο κόψει το κάπνισμα.

 

Κάπνισμα και Ανδρική Υπογονιμότητα

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στους άνδρες, το κάπνισμα έχει συνδεθεί με μειωμένο όγκο σπέρματος, αριθμό σπερματοζωαρίων και κινητικότητα σπέρματος. Οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν μειωμένη ποιότητα σπέρματος, δυσλειτουργία του αναπαραγωγικού ορμονικού συστήματος και διαταραχή της σπερματογένεσης, της ωρίμανσης του σπέρματος και της λειτουργίας των σπερματοζωαρίων σε καπνιστές σε σύγκριση με μη καπνιστές. Κάτω από αυτές τις επιδράσεις, το αυξημένο οξειδωτικό στρες, η βλάβη του DNA και η κυτταρική απόπτωση μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικούς ρόλους συνδυαστικά στη συνολική επίδραση του καπνίσματος στην ανδρική γονιμότητα.

 

Κάπνισμα και Μειωμένη Σωματική Αντοχή κατά τη Σεξουαλική Πράξη

Επειδή το κάπνισμα επιταχύνει την πτώση της πνευμονικής λειτουργίας, πολλοί καπνιστές κόβουν την αναπνοή τους πιο γρήγορα. Έτσι, έχουν λιγότερη αντοχή για σωματικές εργασίες. Αυτό θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αντοχή τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Επιπλέον, οι σωματικές αλλαγές όπως η κακή αναπνοή μπορεί να μην είναι ελκυστικές για πιθανούς ερωτικούς συντρόφους. Γενικότερα, το κάπνισμα προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις σεξουαλική δυσλειτουργία, επηρεάζοντας τη σεξουαλική ζωή, την καθημερινότητα και την ψυχολογία αρκετών καπνιστών. Το κάπνισμα όχι μόνο είναι επιβλαβές για τη γενική υγεία κάθε ανθρώπου, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει τη σεξουαλική ζωή.