κάταγμα πέους

Το κάταγμα πέους αποτελεί τραυματικής αιτιολογίας κάκωση που περιλαμβάνει τη ρήξη του ινώδους χιτώνα, της ινώδους μεμβράνης δηλαδή που περιβάλλει τα σηραγγώδη σώματα του πέους. Αν και σχετικά ασυνήθιστη μορφή τραυματισμού, τα κατάγματα του πέους μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της στυτικής δυσλειτουργίας και της ψυχολογικής δυσφορίας.

Τι είναι το κάταγμα πέους;

Το κάταγμα πέους είναι μια τραυματικής αιτιολογίας κάκωση που εμφανίζεται όταν ο ινώδης χιτώνας που επενδύει τα σηραγγώδη σώματα του πέους υποστεί ρήξη. Όταν το πέος βρίσκεται σε στύση, ο ινώδης χιτώνας έχει πάχος λιγότερο του ενός χιλιοστού, ενώ σε χάλαση το πάχος του ανέρχεται στα 2 χιλιοστά. Έτσι, όταν το πέος βρίσκεται σε στύση είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε κάποια κάκωση από οξύ τραυματισμό. Προκύπτει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε άνδρες ηλικιακού εύρους από 20 έως 50 ετών. Η κάκωση εμφανίζεται συνήθως στη μία πλευρά του πέους, συνήθως στην κάτω δεξιά επιφάνεια αυτού. Το κάταγμα πέους χρήζει προσοχής, καθώς ενδέχεται να συνυπάρχει ταυτόχρονα και κάκωση ή ρήξη της ουρήθρας. Συνεπώς, η ενδελεχής διερεύνηση είναι απαραίτητη ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως πρόσθετες επιζήμιες καταστάσεις.

Αίτια κατάγματος πέους

Η κύρια αιτία του κατάγματος του πέους είναι ο αμβλύς τραυματισμός όταν το πέος βρίσκεται σε στύση. Το πιο συνηθισμένο σενάριο περιλαμβάνει έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, όπου εμφανίζεται ξαφνική και ισχυρή κάμψη του πέους ενώ βρίσκεται σε στύση. Άλλες πιθανές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν σεξουαλικές στάσεις που θέτουν το πέος σε κίνδυνο ή τυχαίο τραύμα κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων όπως ο αυνανισμός. Ασυνείδητες κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου ενδέχεται σπανίως να οδηγήσουν στη συγκεκριμένη μορφή κάκωσης. Η ισχυρή κάμψη οδηγεί σε ρήξη του ινώδους χιτώνα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα συμπτώματα ενός κατάγματος πέους.

Συμπτώματα κατάγματος πέους

Η κλινική εικόνα ενός κατάγματος πέους είναι συχνά διακριτική, με τους ασθενείς να περιγράφουν τυπικά ένα ξαφνικό αίσθημα και ήχο σπασίματος κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν άμεσο οξύ πόνο, οίδημα και μωλωπισμό του πέους. Συχνά αναφέρεται ο σχηματισμός αιματώματος το οποίο ενδέχεται να περιορίζεται στο πέος και το όσχεο ή και να εκτείνεται έως την κοιλιακή περιοχή. Πρόσθετα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία ή αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης και ανάπτυξη μη φυσιολογικής παρέκκλισης ή γωνίωσης του σώματος του πέους. Εάν το κάταγμα πέους συνοδεύεται από κάκωση ή ρήξη της ουρήθρας, εκδηλώνονται πρόσθετα ουρολογικά συμπτώματα όπως δυσκολία κατά την ούρηση ή ακόμα και αδυναμία εξώθησης ούρων, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και αυτόματη εκροή αίματος από την ουρήθρα χωρίς ο ασθενείς να ουρεί.

Επιλογές θεραπείας για ένα κάταγμα πέους

Η κατεξοχήν επιλογή θεραπείας για ένα κάταγμα πέους είναι χειρουργική. Αυτό συμβαίνει καθώς η συντηρητική αντιμετώπιση σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μετατραυματική στυτική δυσλειτουργία, συνεπώς προορίζεται για σπάνιες περιπτώσεις και αφού ο ασθενής έχει λάβει εκτενή ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Για την αντιμετώπιση της κάκωσης ενδείκνυται η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης εντός 24 ωρών από τη στιγμή του τραυματισμού. Η χειρουργική επέμβαση στοχεύει στην αποκατάσταση της ρήξης του ινώδους χιτώνα ή των σηραγγωδών σωμάτων του πέους και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας και λειτουργίας του πέους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική εξερεύνηση για την αξιολόγηση της πλήρους έκτασης του τραυματισμού και την αντιμετώπιση τυχόν συνακόλουθων βλαβών όπως κάκωση ή ρήξη της ουρήθρας. Η καθυστερημένη ή ανεπαρκής θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως στυτική δυσλειτουργία, κάμψη πέους και ψυχολογική δυσφορία.

Το κάταγμα πέους συνιστά σπάνια μορφή κάκωσης που απαιτεί επείγουσα και στοχευμένη χειρουργική αντιμετώπιση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά, υπάρχει κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών όπως εκτεταμένο αιμάτωμα (σε σημείο που να χρειαστεί χειρουργείο για τη διαχείριση της αιμορραγίας), εμφάνιση μετατραυματικού αποστήματος ή ουρηθρικού συριγγίου, κάμψη του πέους (νόσος Peyronie), πόνος όταν το πέος βρίσκεται σε στύση ή και αδυναμία επίτευξης στύσης. Ο Ανδρολόγος στην Αθήνα Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας αντιμετωπίζει άμεσα χειρουργικά τα κατάγματα πέους, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος μελλοντικών επιπλοκών.