Νόσος Peyronie

Τι είναι η νόσος Peyronie;

Η νόσος Peyronie είναι μια καλοήθης πάθηση, που έχει ως αποτέλεσμα την ξαφνική παραμόρφωση του πέους με πιο σύνηθη τρόπο εμφάνισης την κάμψη του, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις επώδυνα συμπτώματα. Το συγκεκριμένο γεγονός προκαλείται λόγω του σχηματισμού ενός ουλώδους ιστού στο εσωτερικό του πέους, που ονομάζουμε συνήθως σκληρία ή πλάκα.

Η πλάκα μπορεί να παρατηρηθεί σε όλο το μήκος του ανδρικού μορίου. Συνήθως όμως εντοπίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του πέους, με αποτέλεσμα να χάνεται η ελαστικότητα στο σημείο αυτό και το πέος κατά την διάρκεια της στύσης να στραβώνει.

Η κάμψη του πέους, μπορεί να καταστήσει επώδυνη την φυσιολογική διαδικασία της στύσης και έτσι να δυσχεραίνεται η σεξουαλική επαφή. Γι΄αυτό το λόγο, οι άνδρες που νιώθουν έντονο πόνο στο πέος τους και δυσκολίες κατά την σεξουαλική επαφή, θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε έναν ειδικό ανδρολόγο.

 

Νόσος Peyronie – Αιτίες

Μέχρι και τώρα τα πραγματικά αίτια της νόσου δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι αιτίες που θεωρούμε πιο πιθανές από τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα είναι οι μικροτραυματισμοί κατά την διάρκεια της σεξουαλικής ζωής ενός άνδρα, καθώς και μια προδιάθεση του σώματος ως προς την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου.

Αν και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς την προκαλεί, τη νόσο Peyronie την συναντάμε πιο συχνά σε άνδρες:

 • Με σακχαρώδη διαβήτη
 • Με αρτηριακή υπέρταση
 • Άνδρες που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι παραπάνω παθήσεις είναι και παράγοντες κινδύνου για τη συγκεκριμένη νόσο.

 

Κάμψη πέους: Συμπτώματα

Η νόσος Peyronie χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:

 • Η κάμψη του πέους και αλλαγές στο σχήμα και την μορφή του.
 • Η σμίκρυνση του πέους.
 • Η ψηλάφιση σκληρού ιστού ή εξογκωμάτων σε ένα ή και περισσότερα σημεία του πέους.
 • Έντονος πόνος κατά την διάρκεια των στύσεων και της σεξουαλικής επαφής.
 • Αδυναμία στύσης και κατ’ επέκταση διείσδυσης.

Τα συμπτώματα της νόσου Peyronie μπορεί να αναπτυχθούν αργά ή μπορεί να εμφανιστούν απότομα. Ο πόνος στα αρχικά στάδια της νόσου είναι συνήθως ήπιος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τον αμελούν ή να προσπαθούν να τον καταπολεμήσουν χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού. Στις περιπτώσεις όμως που η κλίση του πέους είναι μεγαλύτερη από 30 μοίρες, το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο και η υποχώρησή του χωρίς ιατρική περίθαλψη δύσκολη.

Ένας άνδρας με νόσο Peyronie μπορεί επίσης να παρατηρήσει ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει την ψυχική του υγεία. Οι αλλαγές στο πέος και την φυσιολογία του σώματος είναι πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα εικόνας, αυξημένο άγχος, αλλά και κατάθλιψη. Επιπλέον, οι αρνητικές επιπτώσεις και η πίεση που μπορεί να επιφέρει σε μια σχέση δεν μπορούν να παραβλεφθούν.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

Είναι σημαντικό πριν συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης, να γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιο στάδιο της νόσου βρισκόμαστε. Η νόσος Peyronie χωρίζεται στην οξεία φάση, που σημαίνει ότι η νόσος είναι ακόμα ενεργή και στην χρόνια φάση, που σημαίνει ότι η νόσος έχει σταθεροποιηθεί. Η φάση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής σε συνδυασμό με την σοβαρότητα της κάμψης – παραμόρφωσης, όπως και πολλές άλλες παράμετροι, θα καθορίσουν και τον τρόπο αντιμετώπισης.

Ο ειδικός ανδρολόγος θα εξετάσει τις αιτίες που προκάλεσαν την κάμψη πέους με προσοχή και θα υποβάλει τον ασθενή σε υπερηχογράφημα. Μέσω του υπερήχου μπορεί να εντοπιστεί η περιοχή όπου υπάρχει η πλάκα, το μέγεθός της, αλλά και να καθοριστεί η ροή του αίματος στο πέος, δηλαδή η λειτουργικότητά του. Με αυτόν τον τρόπο, θα προσδιοριστεί η μέθοδος θεραπείας που είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η θεραπεία της κάμψης πέους μπορεί να επιτευχθεί με ποικιλία μεθόδων. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Την θεραπεία με χορήγηση ενέσεων.
 • Την λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
 • Την ιατρική θεραπεία με κρουστικά κύματα, που περιλαμβάνει την διοχέτευση ήπιων και ανώδυνων δονήσεων στην περιοχή.
 • Την χειρουργική επέμβαση, σε περιπτώσεις όπου οι μη επεμβατικές μέθοδοι δεν επιφέρουν αποτελέσματα.

Η σεξουαλική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την γενικότερη υγεία του οργανισμού. Σε περίτπωση που αντιμετωπίζετε την νόσο Peyronie ή οποιαδήποτε άλλη ανδρολογική πάθηση, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο ιατρό σχετικά με τις ανησυχίες σας. Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτελούν ζητήματα μείζονος σημασίας, προκειμένου να επέλθει πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας είναι εξειδικευμένος Ανδρολόγος στην Αθήνα με μακρά εμπειρία στον χώρο. Η αντιμετώπιση πλήθους περιστατικών και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων θεραπείας, τον καθιστούν ικανό ως προς την επιτυχημένη διάγνωση και θεραπεία οποιουδήποτε περιστατικού. Με τη βοήθειά του, η νόσος Peyronie και τα επώδυνα συμπτώματα που ενδεχομένως προκαλεί, αντιμετωπίζονται επιτυχώς.