πόνος στο πέος

Πολλές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο πέος, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό. Αυτός ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε περιόδους ηρεμίας, κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα ή κατά την ούρηση. Μάλιστα, ενδέχεται να εκδηλωθεί σε διαφορετικές περιοχές του πέους και να διαφέρει ως προς την ένταση και τη διάρκεια. Ο πόνος στο πέος μπορεί να είναι ανησυχητικός και άβολος, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός άνδρα. Η αβεβαιότητα σχετικά με την αιτία του πόνου και ο αντίκτυπος που έχει στη σεξουαλική ζωή μπορεί επίσης να εντείνει το άγχος και την ανησυχία, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις επιπτώσεις στη σεξουαλική επίδοση. Πού μπορεί να οφείλεται όμως αυτό το ανησυχητικό σύμπτωμα;

Πού οφείλεται ο πόνος στο πέος

Λοιμώξεις και πόνος στο πέος

Αρχικά, ο πόνος στο πέος μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας κάποιας λοίμωξης. Αρχικά, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι μια κοινή αιτία πόνου στη συγκεκριμένη περιοχή. Λοιμώξεις όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια και ο ιός του απλού έρπητα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπιο ερεθισμό έως έντονο πόνο, που συχνά συνοδεύεται από εκκρίσεις και πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Δεν αποκλείεται επίσης το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα να προκληθεί από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αν και λιγότερο συχνές στους άνδρες παρά στις γυναίκες, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο πέος, ειδικά κατά την ούρηση. Ο πόνος τυπικά εντοπίζεται στην ουρήθρα.

Φλεγμονώδη αίτια πόνου στο πέος

Αρχικά, η προστατίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή του προστάτη αδένα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο πέος, ειδικά κατά την εκσπερμάτιση. Επίσης, κοινή αιτία πόνου στο πέος είναι και η βαλανίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή της βαλάνου του πέους, η οποία συχνά οφείλεται σε κακή υγιεινή, ανεξέλεγκτο διαβήτη ή ορισμένες μολύνσεις. Παρουσιάζεται με συμπτώματα όπως επώδυνο οίδημα, ερυθρότητα και δύσοσμες εκκρίσεις.

Νόσος Peyronie

Η νόσος Peyronie χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική κάμψη του πέους, η οποία προκαλείται εξαιτίας της ανάπτυξης ινωδών πλακών ουλώδους ιστού στο εσωτερικό του πέους. Η πάθηση αυτή προκαλεί σε αρκετές περιπτώσεις επώδυνες στύσεις, ενώ οι πλάκες αυτές συχνά γίνονται αντιληπτές μέσω του δέρματος. Η πάθηση αυτή αποτελεί άμεση αιτία πόνου στο πέος αλλά και μεγάλη πηγή άγχους και δυσφορίας για τους πάσχοντες. Η νόσος Peyronie μπορεί συχνά να οδηγήσει και σε στυτική δυσλειτουργία, επηρεάζοντας την ικανότητα του άνδρα να έχει σεξουαλική επαφή. Προκαλείται συχνότερα από κάποιον άμεσο τραυματισμό στο πέος, χωρίς αυτό ωστόσο να αποτελεί το μοναδικό αίτιο ή να σημαίνει ότι οποιοσδήποτε τραυματισμός στην περιοχή θα οδηγήσει στην εμφάνιση της νόσου.

Πριαπισμός

Ο πριαπισμός είναι ο ιατρικός όρος για την ύπαρξη παρατεταμένης, ανεπιθύμητης στύσης. Μια στύση που διαρκεί 4 ώρες ή περισσότερο χωρίς σεξουαλική διέγερση κατηγοριοποιείται ως επείγουσα ιατρική κατάσταση. Δεν είναι δηλαδή λόγος για να καυχιέται κάποιος — όσο εντυπωσιακό κι αν ακούγεται. Ο πριαπισμός είναι ασυνήθιστος, αλλά είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα που πάσχουν από διαταραχή του αίματος, με έως και 35% των ανδρών με δρεπανοκυτταρική αναιμία να πάσχουν επίσης από πριαπισμό. Μπορεί επίσης να είναι μια σοβαρή παρενέργεια της κατάχρησης ουσιών, αλκοόλ ή φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία.

Τραυματισμός στο πέος

Ο άμεσος τραυματισμός στο πέος, όπως για παράδειγμα ένα κάταγμα πέους κατά τη διάρκεια έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο. Όπως κάθε άλλο μέρος του σώματος, το πέος είναι εξίσου επιρρεπές σε τραύμα. Οι αιτίες του τραυματισμού στο πέος είναι ποικίλες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν τραυματισμοί σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Σε κάθε περίπτωση, η άμεση ιατρική αξιολόγηση και παρέμβαση κρίνεται αναγκαία.

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη και πόνος στο πέος

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του προστάτη πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση την ουρήθρα. Ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να αποτελέσει αιτία πόνου στο πέος ιδίως κατά την ούρηση σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Η πάθηση αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή ακόμα και μετά την εκσπερμάτιση.

Καρκίνος πέους

Αν και σπάνιος, ο καρκίνος του πέους μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στο πέος. Πέρα από τον πόνο, τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του πέους είναι μια αλλαγή στο χρώμα του δέρματος στο πέος, συνήθως στην κεφαλή. Η εμφάνιση ενός μη φυσιολογικού εξογκώματος, μαζί με πόνο στο κεφάλι του πέους, οίδημα, ερυθρότητα και αιμορραγία αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αξιολόγηση από ειδικό είναι ζωτικής σημασίας.

Φίμωση και παραφίμωση

Η φίμωση και η παραφίμωση αποτελούν καταστάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα πόνο στην κεφαλή του πέους και στην ακροποσθία. Στη φίμωση, η ακροποσθία του πέους είναι στενή σε τέτοιο βαθμό, που καθιστά αδύνατη την αποκάλυψη της κεφαλής του πέους. Η παραφίμωση από την άλλη πλευρά εκδηλώνεται με πολύωρη έλξη της ακροποσθίας πίσω από τη βάλανο, χωρίς να είναι εφικτή η επαναφορά της. Σε ορισμένες περιπτώσεις παραφίμωσης απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση της πίεσης και την επαναφορά της ακροποσθίας στην κανονική της θέση. Η φίμωση από την άλλη πλευρά μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και χωρίς προβλήματα μέσα από την περιτομή με stapler.

Γενικότερα, ο πόνος στο πέος είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει από μια ποικιλία καταστάσεων και παθήσεων. Η έγκαιρη επίσκεψη σε ειδικό είναι κρίσιμη για την πρόληψη δυσάρεστων επιπλοκών και την έγκαιρη επίλυση του υποκείμενου προβλήματος. Ο Ανδρολόγος στην Αθήνα Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας είναι σε θέση να αναγνωρίσει οποιαδήποτε αιτία προκαλεί πόνο στο πέος και να προτείνει τη βέλτιστη πορεία δράσης ανά περίπτωση.