Πρόωρη εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) είναι μια κοινή σεξουαλική δυσλειτουργία που επηρεάζει άνδρες όλων των ηλικιών παγκοσμίως. Η πάθηση αυτή ορίζεται ως η αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτωσης σε όλες ή σχεδόν όλες τις κολπικές διεισδύσεις, προκαλώντας αρνητικές προσωπικές συνέπειες, όπως στενοχώρια και απογοήτευση. Πρόκειται για μια απογοητευτική κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 20% έως 30% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών. Μπορεί να είναι είτε μια δια βίου πάθηση, που υφίσταται δηλαδή από την πρώτη σεξουαλική εμπειρία ενός ατόμου, είτε μια επίκτητη κατάσταση η οποία εμφανίζεται κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή του. Αν και συχνά υποτιμάται, η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει έντονο ψυχολογικό αντίκτυπο τόσο στους άνδρες όσο και στις συντρόφους τους.

Πρόωρη εκσπερμάτιση και ψυχολογικές επιπτώσεις στους άνδρες

Οι άνδρες που παρουσιάζουν πρόωρη εκσπερμάτιση συχνά βιώνουν αυξημένο άγχος και πίεση που σχετίζεται με τη σεξουαλική τους απόδοση. Ο φόβος της απογοήτευσης των συντρόφων τους μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο άγχους, οδηγώντας σε περαιτέρω δυσκολίες στον έλεγχο της εκσπερμάτωσης. Παράλληλα, η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση ενός άνδρα. Μπορεί να προκύψουν αισθήματα ανεπάρκειας ή και αποτυχίας, επηρεάζοντας τη συνολική αίσθηση αρρενωπότητας και τη σεξουαλική ταυτότητα.

Η ανικανότητα ενός άνδρα να ικανοποιήσει σεξουαλικά τη σύντροφό του μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα θλίψης, ενοχής ή κατάθλιψης, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της ζωής, που επεκτείνονται πέρα από το σεξουαλικό κομμάτι. Τέλος, ορισμένοι άνδρες που υφίστανται τη συγκεκριμένη σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να αναπτύξουν απροθυμία να συμμετάσχουν σε σεξουαλικές δραστηριότητες, οδηγώντας σε πλήρη αποφυγή της οικειότητας, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με την σύντροφο.

Ψυχολογικές επιπτώσεις στις συντρόφους

Οι σύντροφοι ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να βιώσουν απογοήτευση και δυσαρέσκεια με τη σεξουαλική τους σχέση, οδηγώντας σε μειωμένη οικειότητα και συναισθηματική απόσταση. Μάλιστα, οι σύντροφοι μπορεί να ερμηνεύσουν εσφαλμένα την σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία ως έλλειψη ενδιαφέροντος ή έλξης, γεγονός που προκαλεί ακόμη περισσότερη συναισθηματική απομάκρυνση αλλά και εντάσεις μεταξύ του ζευγαριού. Ειδικά οι επίμονες σεξουαλικές δυσκολίες μπορούν να δημιουργήσουν αυξημένες εντάσεις μέσα σε μια σχέση, οδηγώντας σε έλλειψη επικοινωνίας και πιθανές συγκρούσεις.

Πρόωρη εκσπερμάτιση και τρόποι αντιμετώπισης

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τους άνδρες και τις συντρόφους τους, αλλά υπάρχει λύση. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση αυτής της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Η βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτωσης περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, τη σεξουαλική θεραπεία και την ψυχοθεραπεία. Η τεχνική Start-Stop, δηλαδή η διακοπή της σεξουαλικής διέγερσης ακριβώς πριν από την εκσπερμάτιση, επιτρέποντας την υποχώρηση της διέγερσης πριν από την επανέναρξη, αλλά και η τεχνική συμπίεσης της άκρης του πέους όταν ο άνδρας βρίσκεται κοντά στην εκσπερμάτιση, διακόπτοντας προσωρινά τη διαδικασία, μπορούν να βοηθήσουν επίσης στη βελτίωση του ελέγχου της εκσπερμάτισης με την πάροδο του χρόνου.

Η φαρμακευτική αγωγή σε περιπτώσεις πρόωρης εκσπερμάτισης περιλαμβάνει τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs). Παράλληλα, ευεργετικά μπορεί να είναι και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης-5, οι οποίοι μπορεί να προσφέρουν ένα δευτερεύον όφελος από την παράταση του χρόνου εκσπερμάτισης. Σε αρκετές περιπτώσεις ενδείκνυται ο συνδυασμός δύο ή και παραπάνω από τις προαναφερθείσες μεθόδους αντιμετώπισης, ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό κάθε θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης να είναι απόλυτα εξατομικευμένη στις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πάσχοντα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η πρόωρη εκσπερμάτωση εκτείνεται πέρα ​​από τις σωματικές της εκδηλώσεις και επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογική ευεξία, τόσο των ανδρών όσο και των συντρόφων τους. Η κατανόηση του συναισθηματικού αντίκτυπου της συγκεκριμένης σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να υιοθετηθεί μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση. Μάλιστα, η έμφαση στην ανοιχτή επικοινωνία, την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στις στενές σχέσεις, συμβάλλοντας τελικά στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και της συνολικής ψυχολογικής ευεξίας. Ο Ανδρολόγος στην Αθήνα, Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας, προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης, βοηθώντας πλήθος ανδρών να συνεχίσουν και πάλι να απολαμβάνουν τη σεξουαλική τους ζωή.