Προβλήματα στύσης

Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά προβλήματα, που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού. Αυτή η διαταραχή αφορά την δυσκολία απόκτησης και διατήρησης επαρκούς στύσης, καθ΄ όλη την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Όλοι οι άνδρες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στην ζωή τους προβλήματα στύσης, κάτι το οποίο δεν πρέπει να θεωρηθεί παθολογικό. Σε περίπτωση όμως, που ένα πρόβλημα στύσης επιμένει για πάνω από 6 μήνες, θα πρέπει να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια ειδικού ιατρού – ανδρολόγου.

 

Προβλήματα στύσης: Αίτια

Οι αιτίες πρόκλησης της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ποικίλες. Πιο συγκεκριμένα, αυτή μπορεί να οφείλεται:

  • Σε αγγειακές διαταραχές που επηρεάζουν την αιμάτωση του πέους.
  • Στην βλάβη των νεύρων της περιοχής.
  • Στο άγχος, την συναισθηματική φόρτιση και τις διακυμάνσεις στην ψυχολογία του άνδρα.
  • Σε άλλες πιο σοβαρές νόσους, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο σακχαρώδης διαβήτης, που έχουν ως σύμπτωμα την στυτική δυσλειτουργία.
  • Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως φάρμακα για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, ηρεμιστικά ή αντικαταθλιπτικά χάπια, φάρμακα για την μείωση της όρεξης και φάρμακα για το στομαχικό έλκος.
  • Οι καταχρήσεις, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
  • Το αυξημένο σωματικό βάρος και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

 

Προβλήματα στύσης: Συμπτώματα

Στα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνονται:

  • Η αδυναμία στύσης.
  • Η δυσκολία διατήρησης της στύσης για μεγάλη διάρκεια.
  • Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Όταν ένας άνδρας βιώνει στυτική δυσλειτουργία είναι λογικό να χάσει την αυτοπεποίθησή του, να νιώθει μόνιμη στεναχώρια και να πέσει σε κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει, καθώς η συγκεκριμένη διαταραχή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις του άνδρα, την σεξουαλική του δραστηριότητα και την ποιότητα της ζωής του. Η εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας έχει ως αποτέλεσμα την εσωστρέφεια του άνδρα και το έντονο αίσθημα ντροπής για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει. Ωστόσο, η επίσκεψη στον ειδικό ανδρολόγο για την θεραπεία του προβλήματος, αποτελεί τη μοναδική λύση.

 

Πρόληψη & αντιμετώπιση

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, που σχετίζονται άμεσα με αυτή την διαταραχή. Η θεραπεία τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο αποτελούν ζητήματα υψίστης σημασίας.

Στις μέρες μας οι τρόποι αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας έχουν εξελιχθεί, προσφέροντας άμεσα και επιτυχημένα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, η λήψη αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων, οι ενδοπεϊκές ενέσεις, η χρήση συσκευών αντλίας κενού και οι πεϊκές προθέσεις είναι ορισμένες από τις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση αυτού του σεξουαλικού προβλήματος.

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας είναι εξειδικευμένος ουρολόγος – ανδρολόγος στην Αθήνα με μακρά εμπειρία στην διάγνωση και αντιμετώπιση ουρολογικών και ανδρολογικών προβλημάτων.  Με τη βοήθειά του μπορείτε να επιλέξετε την θεραπεία που ταιριάζει στην περίπτωσή σας και να απαλλαχθείτε από το συγκεκριμένο πρόβλημα!