θαμμένο πέος

Το θαμμένο πέος, γνωστό και ως κρυμμένο πέος, αντιπροσωπεύει μια δυσάρεστη για τον άνδρα κατάσταση όπου το πέος του είναι θαμμένο κάτω από το δέρμα ή το υποδόριο λίπος του οσχέου και της κοιλιακής χώρας. Καθώς το πέος είναι θαμμένο κάτω από τους περιβάλλοντες ιστούς, δίνεται στον άνδρα η εντύπωση του μικρού πέους.

Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, από βρέφη έως ενήλικες, και φέρει μαζί της όχι μόνο δυσάρεστα συμπτώματα αλλά και σημαντική ψυχολογική δυσφορία, καθώς οι πάσχοντες αισθάνονται μειονεκτικά για το μέγεθος του πέους τους. Ωστόσο, όσο κι αν σας ανησυχεί η συγκεκριμένη κατάσταση, υπάρχει λύση, και πιθανότατα είναι και πιο ανώδυνη απ’ότι φαντάζεστε.

Αιτιολογία θαμμένου πέους

Η παχυσαρκία είναι συχνά η πιο κοινή αιτία θαμμένου πέους, όπου η εκτεταμένη συσσώρευση υπερηβικού και κοιλιακού λίπους καλύπτει το πέος. Επίσης σε περιπτώσεις που εμφανίζεται ανώμαλη ανάπτυξη του πέους ή όταν υπάρχει εκτεταμένη εναπόθεση υπερηβικού λίπους, το όργανο παγιδεύεται σε αόρατη θέση.

Τι προκαλεί το θαμμένο πέος;

Τα άτομα με θαμμένο πέος μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά συμπτωμάτων. Η δυσκολία στην ούρηση και η διατήρηση της υγιεινής είναι συχνές, καθώς η κρυφή φύση του πέους μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρασίας, βακτηρίων και μυκήτων. Η συσσώρευση αυτή με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα την συχνή εμφάνιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, δερματικών λοιμώξεων και βλαβών, απόφραξης και προβλημάτων ροής και ακράτειας των ούρων. Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, η πάθηση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σεξουαλική λειτουργία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα όπως στυτική δυσλειτουργία, ενώ και η ίδια η σεξουαλική επαφή μπορεί να καταστεί αρκετά επώδυνη. Επίσης, δεν είναι σπάνια και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που μπορεί να βιώσει ο πάσχοντας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της κατάθλιψης λόγω του μικρού μεγέθους του πέους του.

Ποια είναι η λύση για το θαμμένο πέος;

Η αντιμετώπιση του θαμμένου πέους αρχίζει συνήθως με συστάσεις για απώλεια βάρους. Σε περίπτωση ωστόσο που δεν παρατηρηθεί βελτίωση, το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη χειρουργική επέμβαση, η αξιολόγηση του δέρματος γύρω από το πέος είναι κρίσιμη για την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα και την ποσότητα του υγιούς δέρματος του πέους, του οσχέου και της κοιλιάς και την αιτιολογία της πάθησης.

Άλλη μια εξαιρετικά αποτελεσματική επιλογή για την αποκάλυψη του θαμμένου πέους είναι η υπερηβική λιποαναρρόφηση ή λιπεκτομή. Πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί τοπική μόνο αναισθησία και περιλαμβάνει την απομάκρυνση του λίπους που έχει συσσωρευτεί πάνω από την ηβική περιοχή. Η επέμβαση συνεπάγεται ταχεία επιστροφή στην καθημερινότητα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, η διατήρηση υγιούς βάρους μετά την επέμβαση είναι κρίσιμη για την αποφυγή επανεμφάνισης του προβλήματος, ενώ περαιτέρω χειρουργικές προσεγγίσεις μπορεί να απαιτηθούν για την αναδόμηση του πέους, ανάλογα με την αιτιολογία και τις επιπτώσεις της πάθησης. Ο Ανδρολόγος στην Αθήνα, Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το θαμμένο πέος προσαρμόζοντας τη χειρουργική τεχνική στις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης.