Ένας σκεπτικός άντρας κάθεται στο κρεβάτι. Ο ανδρολόγος είναι ιατρός που εξειδικεύεται στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία. Ο ανδρολόγος αντιμετωπίζει ζητήματα όπως στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, ακράτεια, κάμψη πέους. Στο παρασκήνιο, μια νευρική γυναίκα κάθεται. Επισκεφθείτε το drliatouras.gr για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες ανδρολογίας-ουρολογίας.

Τι κάνει ένας ανδρολόγος και πότε χρειάζεται να τον επισκεφθείς;

Ένας ανδρολόγος συνήθως ακολουθεί κάποια εξειδίκευση. Για παράδειγμα μπορεί να είναι εξειδικευμένος ανδρολόγος-ουρολόγος. Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας είναι ανδρολόγος που ολοκλήρωσε την εξειδίκευση του στην ουρολογία στην ουρολογική κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών “Άγιος Σάββας”.

Πιο συγκεκριμένα, ένας ανδρολόγος-ουρολόγος είναι ειδικά εκπαιδευμένος γιατρός στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του ανδρικού ουροποιογεννητικού συστήματος. 

Επιπλέον, ένας εξειδικευμένος ανδρολόγος-ουρολόγος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις παρακάτω διαταραχές και παθήσεις:

 • Στυτική δυσλειτουργία: Μόνιμη ή παροδική ανικανότητα επίτευξης και διατήρησης στύσης στο πλαίσιο της σεξουαλικής πράξης
 • Πρόωση εκσπερμάτιση: Διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας στον άνδρα. Η εκσπερμάτιση συμβαίνει είτε πριν είτε σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα από την είσοδο του πέους στον κόλπο.
 • Επώδυνη εκσπερμάτιση: Αίσθηση πόνου στο πέος στη διάρκεια ή αμέσως μετά την εκσπερμάτιση.
 • Κρυμμένο πέος: Όταν το πέος δεν είναι εμφανές αλλά κρυμμένο στο στρώμα ηβικού λίπους της κατώτερης κοιλιακής χώρας
 • Νόσος Peyronie (Περονί): Πάθηση του πέους. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κάμψης/ στραβώματος κατά τη στύση.

Καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν επιπλοκές μετά από ριζική προστατεκτομή, όπως ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία.

Γενικότερα, η “ομπρέλα” ιατρικών υπηρεσιών που παρέχει ένας εξειδικευμένος ανδρολόγος-ουρολόγος, χωρίζεται στις παρακάτω κατηγορίες:

Ανδρολογία

Η ανδρολογία περιλαμβάνει πεδία όπως την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, της νόσου Peyronie και της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Επιπλέον υπηρεσίες που παρέχει ένας εξειδικευμένος ανδρολόγος:

 1. Κρουστικά κύματα για την ενίσχυση της αγγειογένεσης στο πέος. Ενισχύει τη ροή του αίματος και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη στυτική δυσλειτουργία.
 2. Ενδοπεϊκές ενέσεις για τη στυτική δυσλειτουργία. Η έγχυση πραγματοποιείται απευθείας στο πέος. Έτσι η στύση συμβαίνει αυθόρμητα και σχεδόν αμέσως μετά τη χορήγηση, ακόμα και χωρίς σεξουαλικό ερέθισμα.
 3. Πεϊκή πρόθεση για άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, είναι ένα κυλινδρικό εμφύτευμα (σιλικόνη) που τοποθετεί ο ανδρολόγος εντός του αυλού στα σηραγγώδη σώματα του πέους.
 4. Περιτομή με stapler. Κατά την περιτομή ο ανδρολόγος αφαιρεί το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο του πέους. Συμπληρωματικά, το stapler είναι η πιο προηγμένη συσκευή για ανώδυνη περιτομή και άμεση συρραφή χωρίς ράμματα.
 5. Τέλος, το bocox αποτελεί πρωτοποριακή θεραπευτική προσέγγιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Δηλαδή, οι ενέσεις botox στα σηραγγώδη σώματα του πέους, επιτρέπουν την αποτλεσματικότερη αιμάτωση του.

Αισθητική Χειρουργική

Έχουμε αναφερθεί ξανά στον παράγοντα της ψυχολογίας και πως επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή. Υπό αυτό το πρίσμα, η αισθητική χειρουργική έρχεται να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του άνδρα.

Για παράδειγμα, ένα πέος που είναι φυσιολογικό σε πάχος, συνήθως έχει διάμετρο από 2,8 έως 3,00 εκατοστά. Σε άλλη περίπτωση, η διαδικασία πάχυνσης πέους με fillers υαλουρονικού οξέως αυξάνει τον όγκο και βελτιώνει την αισθητική εμφάνιση.

Ο ανδρολόγος επιλέγει το υαλουρονικό οξύ ως φυσικό συστατικό που παράγει ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός.

Αντίστοιχα, το φυσιολογικό μέγεθος του πέους (μήκος) ορίζεται στα 12-16 εκατοστά ενώ βρίσκεται σε στύση. Η αισθητική φαλλοπλαστική επιτρέπει στους άνδρες να επιτύχουν ένα φυσιολογικού μήκος πέους και να “οπλίσουν” τον εαυτό τους με αυτοπεποίθηση.

Όσον αφορά στο κρυμμένο πέος, σε κάθε περίπτωση ο ανδρολόγος συνιστά την απώλεια βάρους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση. Έτσι το επόμενο βήμα συνήθως είναι η χειρουργική επέμβαση. Στην προκειμένη περίπτωση ο ανδρολόγος επιλέγει την κατάλληλη χειρουργική προσέγγιση αφού εξετάσει το δέρμα που περιβάλλει το φαλλό.

Σε γενικές γραμμές, η υπερηβική λιποαναρρόφηση (λιπεκτομή) παραμένει η δημοφιλέστερη επέμβαση για την αντιμετώπιση του κρυμμένου πέους. Δηλαδή, λιπεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του λίπους που βρίσκεται πάνω από την ηβική περιοχή.

Ουρολογία

Ένας ανδρολόγος που έχει εξειδικευθεί στην ουρολογία είναι σε θέση να παρέχει αποτελεσματικές λύσεις για:

 • την αποκατάσταση της σεξουαλικής υγείας του άνδρα μετά από επέμβαση για τον καρκίνο του προστάτη.
 • τις παθήσεις του προστάτη, όπως την υπερπλασία προστάτη.
 • την ακράτεια ούρων.

Ανδρική Υπογονιμότητα

Είναι πλέον γνωστό ότι η υπογονιμότητα δεν αποτελεί αποκλειστικά γυναικείο ζήτημα. Για την ακρίβεια, οι έρευνες δείχνουν ότι στις μισές περίπου περιπτώσεις ευθύνεται ο ανδρικός παράγοντας. Παράλληλα υπολογίζεται ότι η υπογονιμότητα επηρεάζει 7 στους 100 άνδρες παγκοσμίως. 

Η ανδρική υπογονιμότητα αφορά στις διαταραχές της ποιότητας και της ποσότητας του σπέρματος. 

Ένας έμπειρος ανδρολόγος θα εντοπίσει την ανδρική υπογονιμότητα με το σπερμοδιάγραμμα. Το σπερμοδιάγραμμα είναι ανώδυνη εξέταση για τον έλεγχο του αριθμού σπερματοζωαρίων, της κινητικότητας, της σύστασης και της μορφολογίας τους. 

Η θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας συνήθως επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο ανδρολόγος συνιστά ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους, π.χ. στην περίπτωση της κιρσοκήλης.

Πότε πρέπει να δω ανδρολόγο;

Τελικά διαπιστώνουμε ότι η επίσκεψη στον ανδρολόγο είναι απαραίτητη κάθε φορά που διαταράσσεται η σεξουαλική υγεία του άνδρα.

Ειδικότερα σε περιπτώσεις όπως:

 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Ακράτεια ούρων μετά από ριζική προστατεκτομή
 • Πρόωρη εκσπερμάτιση
 • Κάμψη πέους (Περονί)
 • Κρυμμένο πέος
 • Περιτομή
 • Φλεγμονές του πέους, όπως βαλανίτιδα
 • Προστατίτιδα
 • Συμπτώματα καρκίνου του προστάτη
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Ανδρική Υπογονιμότητα

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας είναι εξειδικευμένος ανδρολόγος-ουρολόγος στην Αθήνα.

Επιθυμία του Δρ. Φλιάτουρα είναι να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο φροντίδας στους ασθενείς που τον εμπιστεύονται. Δηλαδή τη διάγνωση, την αντιμετώπιση αλλά και την αποκατάσταση μετά τη θεραπεία.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι από την πρώτη ως την τελευταία σας επίσκεψη στον Δρ. Φλιάτουρα, θα έχετε λύσει πλήρως το πρόβλημα σας.

Πάρτε τη σεξουαλική σας υγεία στα χέρια σας. Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα.