μετα απο αφαιρεση προστατη

Καταρχάς, η πρόληψη, η σωστή διάγνωση, το κατάλληλο πρωτόκολλο θεραπείας και αποκατάστασης μετα απο αφαιρεση προστατη είναι τα στάδια μιας ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας.

Ακολούθως, αξίζει να σημειωθεί ότι, η ανάγκη του ασθενούς για παρακολούθηση, ιατρική φροντίδα και στήριξη δεν παύει μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση προστάτη. Είναι αλήθεια ότι αυτό ισχύει για οποιαδήποτε επεμβατική μέθοδο, όπως και για την πλέον σύγχρονη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής.

Ολιστική αντιμετώπιση μετα απο αφαιρεση προστατη σημαίνει εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας και αποκατάστασης από εξειδικευμένους γιατρούς

 

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας και ο Δρ. Χρήστος Κομνηνός συνδυάζουν την αντιμετώπιση με την αποκατάσταση για τη συνολική βελτίωση της κατάστασης της υγείας του άνδρα και τη μείωση του στρες 

 

Αδιαμφισβήτητα, η επιστροφή στην κανονικότητα μετα απο αφαιρεση προστατη χρειάζεται χρόνο. Μάλιστα, αρκετοί άνδρες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις συναισθηματικές επιπτώσεις μετά το χειρουργείο. Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν σωματικές αλλαγές που επιφέρουν επιπλέον δυσφορία. 

 • Στυτική δυσλειτουργία (erectile dysfunction)
 • Ακράτεια ούρων (urinary incontinence)
 • Αιματουρία (hematuria)
 • Μείωση του όγκου της εκσπερμάτισης (decreased ejaculate volume)
 • Πόνος κατά τη στύση (penile pain)
 • Αύξηση της ούρησης τη νύχτα (nocturia)
 • Υπογονιμότητα (infertility)
 • Ψυχολογικές επιπτώσεις (psychological effects)
 • Μείωση μήκους του πέους (penile shrinkage) 
 • Σεξουαλική επίδοση (sexual performance)

Ολιστική αντιμετώπιση μετα απο αφαιρεση προστατη

 • Επαρκής σχεδιασμός φροντίδας
 • Παρακολούθηση
 • Προσαρμογή σε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αποκατάστασης

Αναμφίβολα, τα παραπάνω προϋποθέτουν μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, που να μπορεί να διαχειριστεί τις επιπλοκές του καρκίνου του προστάτη. 

Λοιπόν, μαρτυρίες ανδρών περιγράφουν την αφαιρεση προστατη ως “αλλαγή ζωής”, παρότι οι ίδιοι γνώριζαν το συμβιβασμό μεταξύ επιβίωσης και μετεγχειρητικών επιπλοκών. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η ανάρρωση μετα απο αφαιρεση προστατη αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή δυσφορίας.

Κατα πόσο η στυτική δυσλειτουργία βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου;

Οι ασθενείς αναφέρουν έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το τι συμβαίνει μετα απο αφαιρεση προστατη. Αυτό αφήνει τους άνδρες να αισθάνονται ψυχολογικά και σωματικά απροετοίμαστοι. Ομοίως, μεγάλη μερίδα ασθενών, αναζητά πληροφορίες για την ανάρρωση και τις πιθανές επιπλοκές του χειρουργείου προστάτη. 

Η εξειδικευμένη ιατρική μας ομάδα παρατήρησε την ανάγκη για ολιστική αντιμετώπιση πριν και μετα απο αφαιρεση προστατη. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με στόχο τόσο τη θεραπεία αλλά και την αποκατάσταση!

Στυτική δυσλειτουργία και πρωτόκολλα αποκατάστασης για τον καρκίνο του προστάτη

 Αφαιρεση προστατη και ανικανοτητα

Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό πρόβλημα για τους περισσότερους γιατρούς, παραμένει η διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων στη σεξουαλική υγεία. Όπως, η στυτική δυσλειτουργία, οι αλλαγές στο μήκος του πέους ή και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία). Η στυτική δυσλειτουργία παραμένει η πιο συχνή παρενέργεια μετα απο αφαιρεση προστατη. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία μετά την αφαίρεση προστάτη (ριζική προστατεκτομή). Ακόμη και αν η κατάσταση αυτή παραμένει για τους πρώτους μήνες μετά το χειρουργείο, είναι λογικό ο ασθενής να νιώσει ανησυχία για τη σεξουαλική του ζωή στο εξής. Μια πλήρης ιατρική φροντίδα δεν περιορίζεται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα αλλά παρέχει επιλογές αποκατάστασης μετά την επέμβαση καρκίνου του προστάτη.

Ακράτεια ούρων μετα απο αφαιρεση προστατη

Η ακράτεια ούρων είναι μια συχνή επιπλοκή κατόπιν της χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του προστάτη. Αναλόγως την επέμβαση, έως και το 10% των ασθενών παρουσιάζουν μόνιμη και ήπια ακράτεια ούρων. Η ακράτεια ούρων γίνεται αντιληπτή κατά το γέλιο, το βήχα ή την άσκηση. Η ανάγκη για ολιστική αντιμετώπιση και αποκατάσταση είναι εξίσου σημαντική για την ακράτεια ούρων, όπως και για τη στυτική δυσλειτουργία.

Ο στόχος της εξειδικευμένης ιατρικής μας ομάδας είναι να επανέλθετε πλήρως στην κανονικότητα της καθημερινότητας σας

Ο συνδυασμός της πρόληψης με την έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση είναι οι νέες λύσεις μετα απο αφαιρεση προστατη.

Στρατηγικές αντιμετώπισης παρενεργειών

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις, κάποιες είναι ελάχιστα επεμβατικές, ενώ άλλες χειρουργικές. Ο ειδικός ανδρολόγος, Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας παρέχει εξατομικευμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης μετά την αφαίρεση προστάτη που περιλαμβάνουν: 

 • Φαρμακευτική αγωγή αποτελεί την πρώτη επιλογή θεραπείας διότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αυξάνουν τη ροή του αίματος στο πέος και συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ικανότητας στύσης. 
 • Ενδοπεϊκές ενέσεις είναι θεραπευτική λύση με έγχυση φαρμάκου απευθείας στο πέος μέσω μικρής βελόνας. 
 • Κρουστικά κύματα δεν είναι παρά μια σύγχρονη μέθοδος, αποτέλεσμα της ιατρικής καινοτομίας. Αποτελεί ιδανική λύση στην περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας μετα απο αφαιρεση προστατη. Μάθετε περισσότερα για τα κρουστικά κύματα.
 • Τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης, πιο συγκεκριμένα, επιτρέπει στον άνδρα να επιτυγχάνει στύση μηχανικά και να τη διατηρεί για όσο χρονικό διάστημα ορίσει ο ίδιος. 

Η ολιστική αντιμετώπιση μετά την αφαίρεση προστάτη, καλύπτει ολοκληρωτικά το φάσμα αναγκών του ασθενούς

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας θα σας καθοδηγήσει με σύγχρονες στρατηγικές αντιμετώπισης για τον καρκίνο του προστάτη και πρωτόκολλα αποκατάστασης μετά την επέμβαση.

Η εξειδικευμένη ιατρική ομάδας μας, παρέχει ολιστική αντιμετώπιση για τον καρκίνο του προστάτη, δηλαδή θα φύγετε από το ιατρείο έχοντας λύσει πλήρως το πρόβλημα σας.

Ανακεφαλαιώνοντας, αν είχατε αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζετε καρκίνο του προστάτη, τώρα γνωρίζετε ότι υπάρχουν λύσεις και μετά την ριζική προστατεκτομή!